----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4 kwietnia 2018r.

Letnie orzeźwienie

Przed nadchodzącym sezonem letnim warto pomyśleć o związanych z nim przysmakach dających orzeźwienie. Takimi słodkościami są niewątpliwie sorbety i lody wykonywane ze świeżych owoców.

Jednym z pomysłów może byś przygotowanie sorbetu z soku owocowego z kawałkami owoców truskawek, mandarynek, brzoskwiń, jagód, cytryn. Dowolność tworzenia kompozycji jest olbrzymia i zależy tylko od naszych upodobań smakowych. Możesz potraktować te przygotowania jak zabawę i zaangażować całą rodzinę, będą to na pewno miłe chwile wspólnego czasu.

Do osłodzenia można użyć zagęszczonego soku, miodu lub po prostu cukru według własnego smaku. Dla dorosłych możemy dodać trochę alkoholu. Im słodszy sorbet, tym wolniej będzie się zamrażał. Dla zagęszczenia dodajemy kilka łyżeczek słodkiej żelatyny.

W ofercie naszego sklepu znajdziesz naczynia silikonowe które świetnie sprawdzają się w formowaniu różnych kształtów lodowych deserów. Umieść napełnione foremki w zamrażarce na 40 minut.

Takie desery na pewno sprawią wiele radości nie tylko dzieciom.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

27 stycznia 2018r.

Czekoladowa Szachownica z masłem orzechowym

Ciasto Czekoladowa Szachownica

Ciasto

1-1 / 2 szklanki mąki uniwersalnej

1-1 / 4 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki soli

1/8 łyżeczki proszku do pieczenia

8 Łyżek masła, na zimno

4 Łyżki skórki pomarańczowej, na zimno

1 łyżeczka octu jabłkowego

1/4 szklanki bardzo zimnej wody

Rozgrzej piekarnik do 180°. Wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia w misce miksera. Miksować, aż mieszanina będzie przypominać gruboziarnisty mokry piasek i nie będzie większych kawałków niż groszek. Dodaj ocet i wodę. Miksuj do momentu połączenia, ale przed uformowaniem kulki ciasta. Wyjmij ciasto z miski miksera i uformuj w 10cm dysk na arkuszu papieru do pieczenia. Zawiń ciasno i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Rozwałkuj ciasto tak, aby wypełnić nim głęboką okrągłą foremkę. Ułóż w foremce skórkę pomarańcza i zagnij krawędzie według życzenia. Pozostaw na 30 minut. Wyłóż ciasto folią aluminiową i dociśnij płaskim talerzykiem. Piecz przez 60 minut. Usuń talerzyk i folię. Kontynuuj pieczenie od 2 do 5 minut lub aż skorupka będzie złotobrązowa. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ochłodzenia.

Polewa czekoladowa

1/4 szklanki gęstej śmietany 30%

60g ciemnej czekolady, posiekanej

Rozgrzej śmietanę aż do gotowania na parze. Wlej gorący krem z posiekanej czekolady do małej miski. Wymieszaj trzepaczką do połączenia. Nalej do schłodzonego ciasta. Przechowywać w lodówce do uzyskania twardości około 2 godzin.

Masło orzechowe i Precle

1 szklanka kremowego masła orzechowego

2 Łyżki masła niesolonego, temperatura pokojowa

1/8 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 szklanka cukru pudru

1/3 szklanki posiekanych słodkich precli

W dużej misce zmiękczyć masło orzechowe, masło i sól. Mieszaj razem, aż do całkowitego połączenia. Wymieszaj wanilię i cukier puder. Dołóż kawałki precla. Rozprowadź równomiernie mieszaninę na wylanej wcześniej polewie czekoladowej w cieście. Ciasto przechowywać w lodówce przed napełnianiem szachownicy masłem orzechowym.

Napełnianie szachownicy masłem czekoladowym

230g śmietany słodkiej 18%

1 szklanka cukru pudru

1/4 łyżeczki soli

1 szklanka kremowego masła orzechowego

60g ciemnej czekolady, roztopionej

1 Łyżka kakao w proszku

1 szklanka tłustego kremowego sera

Pokrój kremowy ser na gładką masę. Ubijaj śmietanę z cukrem pudrem, dodaj sól i masło orzechowe mieszając aż do połączenia. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i proszek kakaowy. Dołóż masło orzechowe i ser. Ubijaj krem do pełnej sztywności. Przenieś mieszaninę do worka do szprycowania wyposażonego w okrągłą końcówkę 12mm. Przygotuj wypełnienie szachownicy masłem orzechowym.

Napełnianie szachownicy masłem orzechowym

230g śmietany słodkiej 18%

1 szklanka cukru pudru

1/4 łyżeczki soli

1 szklanka kremowego masła orzechowego

1 szklanka tłustego kremowego sera

Pokrój kremowy ser na gładką masę. Ubijaj śmietanę z cukrem pudrem, dodaj sól i masło orzechowe mieszając aż do połączenia. Dodaj ser i miksuj krem do sztywności. Włóż masło orzechowe. Przenieś mieszaninę do drugiego worka do szprycowania wyposażonego w okrągłą końcówkę 12mm.

Korzystaj z worka do wyciskania napełnionego kremem orzechowym, wypełniaj upieczone ciasto wytwarzając koncentryczne pierścienie w odległości 2 cm od siebie. Następnie wypełnij puste miejsce kremem czekoladowym z drugiego woreczka tworząc szachownicę. Powtórz czynności układając drugą warstwą, układając warstwy kremu czekoladowego na wierzchu warstwy kremu orzechowego. Powtórz w razie potrzeby, aby wypełnić ciasto. Wygładź blat, aby stworzyć równomierną warstwę.

Polewa

85g ciemnej czekolady, posiekanej

1/4 szklanka tłustego kremowego sera

1 szklanka masła orzechowego z karmelem

Rozpuść 30g czekolady i przenieś do worka do wyciskania z małą końcówką, aby uzyskać cienkie linie (mniej niż 2mm otworu). Przenieś pozostałe 55g czekolady do miski. Gotuj śmietanę na parze i dolej 55g rozgrzanej czekolady. Mieszaj, aby połączyć. Przenieś do worka do wyciskania z małą końcówką (około 2mm). Ogrzewaj masło orzechowe z karmelem, aż będzie miękki i rozsmarowywalne. Przenieś do drugiej torebki z końcówką około 2mm.

Rysuj kwadraty siatki o wymiarze około 15mm za pomocą roztopionej czekolady na górnej powierzchni ciasta. Wypełniaj naprzemiennie kwadraty kremem czekoladowym i zmiękczoną mieszanką karmelu, aby stworzyć wzór szachownicy. Ciasto należy przechowywać w lodówce do schłodzenia przed polewaniem bitą śmietaną.

Bita śmietana i garnirunek

1 śmietany słodkiej 18%

2 Łyżki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dekoracja

Ubij śmietankę, cukier puder i ekstrakt waniliowy na sztywno. Udekoruj wierzch ciasta zgodnie z upodobaniem.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

07 stycznia 2018r.

Wiśniowe Ciasto Piaskowe

Wiśniowe Ciasto Piaskowe

Wspaniały francuski deser. Wykonaj to gąbczaste i lekkie ciasto z dodatkiem wspaniałego syropu wiśniowego i zwieńczone domową bitą śmietaną i świeżymi owocami. Tak łatwe w wykonaniu i smaczne, aby cieszyć się z całą rodziną w każdym czasie!

Czas przygotowania: 15 minut

Pieczenie: 20 minut

Ilość porcji: 6 - 8

  Składniki

        4 jajka, temperatura pokojowa

        2/3 szklanki cukru

        2/3 szklanki mąki

        1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

        Syrop i polewa:

        0,3kg. mrożonych wiśni

        1/2 szklanki cukru

        1/2 szklanki śmietany słodkiej 32%

        Owoce czereśni do przystrojenia

Wykonanie

Przygotuj foremkę wysmarowaną margaryną i posypana mąką. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180°C. Do miski miksera elektrycznego z przystawką do ubijania wbij białka jaja i ubijaj przez minutę. Następnie stopniowo dodawaj cukier kontynuując ubijanie przez 6-8 minut lub do momentu, aż piana będzie lekka i puszysta. W osobną miskę wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Przesiej połowę mąki do ubitej piany z jaj i połącz razem miksując przystawką do mieszania ciast. Przesiej drugą połowę i połącz z miksowanym ciastem. Przelej ciasto do przygotowanej foremki i piecz przez 20-25 minut lub do momentu, aż na kontrolnym patyczku nie będzie surowego ciasta. Ostudzić ciasto w foremce przez około 10 minut i wyjmij odwracając na stojak chłodzący.

W czasie pieczenia ciasta przygotuj syrop. W małym rondelku na średnim ogniu rozgrzej wiśnie aż wypuszczą sok dodaj cukier i połącz z sokiem. Gotuj przez 2-3 minuty, ciągle mieszając i odstaw na bok . Z tak przygotowanego syropu usuń miąższ owocowy. Ostudź syrop do całkowitego schłodzenia.

Śmietaną wlej do miski miksera elektrycznego  i ubij na sztywno trzepaczką. Dodaj 2 łyżki całkowicie schłodzonego syropu wiśniowego. Mieszaj na wysokich obrotach aż do całkowitego połączenia, około 1-2 minut. Wlej pozostały syrop wiśniowy do centrum ciasta piaskowego i na wierzchu przystrój  aromatyzowaną bitą śmietaną, dodaj wcześniej wyjęte z syropu owoce wiśni i świeże owoce czereśni.

Gotowe do podania.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------